Studium filosofie je studiem kultury - Novotný, Zdeněk (Civilia, 2011)
Příspěvek má za cíl podpořit předpoklad, že určitý filosofický systém představuje jakousi duchovní, myšlenkovou, zobecňující transformaci kulturních jevů dané společnosti, a opačně také to, že z charakteru filosofie je možno usuzovat na charakter duchovní kultury. V evropském kontextu se snaží ukázat důsledky kontinentálního racionalismu na straně jedné a britského empirismu na straně druhé. Tímto prizmatem je posuzována také novější česká filosofie.
Keywords: kultura; filosofie; racionalismus; empirismus; uzavřené systémy; jistota; pochybnost; tolerance