Problem koexistence a jeho dusledky - Hampl, David (Civilia, 2011)
Problem koexistence je spojen s paralelni existenci odlisnych celku. V evropske tradici muzeme nalezt jako priklad koexistence rimskou risi s jeji vychodni a zapadni casti ci dualismus v pripade Rakouska-Uherska. Koexistence souvisi take s konfliktem mezi Vychodem a Zapadem ci Severem a Jihem, ktere svymi dusledky ovlivnovaly a ovlivnuji evropsky vyvoj. Take Evropska unie je konfrontovana s dusledky techto procesu.
Keywords: Koexistence; dialog; rise; Evropa; Evropska unie