Eticka dimenze historickeho vedomi - podnety pro oborovou didaktiku - Labischova, Denisa (Civilia, 2011)
Text prinasi zamysleni nad vhodnosti zarazeni noveho vzdelavaciho oboru eticka vychova do skolniho vzdelavani na zakladnim stupni. Autorka poukazuje na obsahove prolinani s jinymi segmenty kurikula a pred vytvarenim novych vyucovacich predmetu preferuje spise akcentaci eticke dimenze ve stavajicich skolnich disciplinach, predevsim ve vzdelavaci oblasti Clovek a spolecnost a Clovek a jeho svet. Hloubeji se zabyva formovanim historickeho vedomi prostrednictvim skolni vyuky dejepisu a jeho prosocialnimi a moralnimi aspekty.
Keywords: eticka vychova; eticka dimenze vzdelavani; ramcovy vzdelavaci program; kurikulum; historie; skolni dejepis; oborova didaktika; moralni vedomi; kultivace historickeho vedomi.