Etická dimenze historického vědomí - podněty pro oborovou didaktiku - Labischová, Denisa (Civilia, 2011)
Text přináší zamyšlení nad vhodností zařazení nového vzdělávacího oboru etická výchova do školního vzdělávání na základním stupni. Autorka poukazuje na obsahové prolínání s jinými segmenty kurikula a před vytvářením nových vyučovacích předmětů preferuje spíše akcentaci etické dimenze ve stávajících školních disciplínách, především ve vzdělávací oblasti Člověk a společnost a Člověk a jeho svět. Hlouběji se zabývá formováním historického vědomí prostřednictvím školní výuky dějepisu a jeho prosociálními a morálními aspekty.
Keywords: etická výchova; etická dimenze vzdělávání; rámcový vzdělávací program; kurikulum; historie; školní dějepis; oborová didaktika; morální vědomí; kultivace historického vědomí.