Adam Smith: Od etiky k ekonomii - Králík, Oldřich; Štěrba, Radim (Civilia, 2011)
Dílo Adama Smitha se setkalo vesměs s příznivým hodnocením filozofů, historiků a ekonomů. Jako většina prací ze společenských věd nalezly námi uváděné knihy i své kritiky. Někteří tvrdí, že nepřináší v obou vědních disciplínách nic nového, respektive že jsou převzaty z prací jiných autorů. Řada kritiků se zaměřila na rozpor mezi etickými zásadami v Teorii mravních citů (zaměřených na empatii) a v Bohatství národů, které vychází ze sobectví.
Keywords: Adam Smith; morální filozofie; ekonomie; neviditelná ruka trhu; francouzští fyziokraté; rozpory v etických přístupech.