Krásná literatura a setkávání kultur - Poláková, Jenny (Civilia, 2010)
Autorka se zabývá důvody a důsledky zobrazení života cikánů v beletrii v období romantismu a v době současné. Jako příklad uvádí pohádku Cikán a kouzelný žalud a knihu pro děti Lauf, Rasputin, lauf! od Sigrid Heuckové. Oba texty souvisí s filozofií a požadavky doby, ve které vznikly. V pohádce se projevuje spojení mezi citem, rozumem a fantazií. S. Heucková využívá příběhu k výchovným účelům. Staví do popředí dobré vztahy mezi členy rodiny, velké znalosti, odmítání bezcharakterního jednání, ochotu pomáhat, smysl pro povinnost, soudržnost kmene, smysl pro spravedlnost, bohabojnost a vztah ke svobodě.
Keywords: Beletrie; Sigrid Heucková; pohádky; balady; Romové; dějepis; kultura; multikulturalita